Marije Jildau

"Marije"

  

 

Friese stermerrie
Geboortedatum: 17-05-2004
Inteeltcoëfficient 2,93%
Hoogte: 1m57
Koninklijk Friesch Paardenstamboek
 

[ pedigree - showresultaten - foto's - nakomelingen ]

 

Marije kwam bij ons als jaarling. We gingen in november 2005 naar de paardenmarkt in Hedel, Nederland. Toen we net de markt opliepen stond daar als eerste een man met alleen maar friese paarden en het allereerste paardje in de rij was Marije. Mijn oog viel direct op haar. Ik zei tegen mijn vriend: als die een goed papier heeft en uit een stermerrie komt, dan koop ik haar. Hij verklaarde me voor gek! En wat bleek, ze kwam inderdaad uit een stermerrie en ze kon ook nog es goed bewegen. Maar mijn vriend zei, je gaat toch niet het eerste paard kopen dat je tegen komt, laten we nog es verder kijken. Dus deden we inderdaad nog een toertje, maar geen enkel paard kon me nog bekoren en dus gingen we snel terug naar die eerste verkoper. De koop was snel geklonken! Hij bleek nog een aantal goeie paarden bij te hebben, waaronder ook de halfzus uit dezelfde moeder van Marije. Dit paardje heette Femke Jildau en was een vierjarige stamboekmerrie. Ook zij verhuisde mee naar België, maar is helaas na enkele maanden bij ons overleden aan koliek. We zijn ondertussen zovele jaren verder en Marije is nog steeds de beste koop van mijn leven geweest! Wat hou ik van dat paard! Ze is alles wat je maar kan wensen!
Het is een prachtige merrie met een super lief en meewerkend karakter. Ze heeft goeie, ruime gangen met een goed ondertredend achterbeen.
Haar lange manen zijn uniek! Ze zijn wel meer dan 1m80 lang, als ze los zijn, hangen ze een heel stuk op de grond. Vandaar dat haar manen ook altijd ingevlochten zijn, het zou anders niet mogelijk zijn om ze zo te houden.

Haar weelderige haardos erfde ze van haar vader Jasper 366. Jasper is een zeer gekende en geliefde hengst bij het KFPS. Hij loopt dressuur op grand prix niveau en heeft reeds vele nakomelingen die het goed doen in de sport. Jasper is ondertussen preferent verklaard, wat wil zeggen dat hij minstens vier goedgekeurde dekhengsten heeft voortgebracht, een titel die weinig dekhengsten zich kunnen toeëigenen! Paarden die afstammen van Jasper staan gekend om hun goeie karakter. Ze mochten nog net dat ietsje meer uithoudingsvermogen hebben, maar hun werkwilligheid maakt dit ruimschoots goed!
Jasper stamt af van de hengst Olof 315, die op zijn beurt weer een zoon is van de legendarische Reitse 272, ook preferent. 

Moeder van Marije is de stermerrie Jildau. Jildau komt uit een goeie bloedlijn. Marije komt uit de merriestam met nummer 024. Ze heeft een heel goed papier met 3 maal ster en 1 maal stamboek in de moederlijn. Zelf werd Marije ster verklaard met een kopplaats in haar rubriek op de fokdag te Wachtebeke 2008 met zeer lovende kritieken van de jury. We waren zo trots!

Marije is een allround paard. Ze wordt zowel dressuur gereden als voor mennen gebruikt, in alle gespan. Bij onze dressuurdemonstraties op Flanders Horse Expo, was Marije er bijna altijd bij. Vele mensen werden door haar gecharmeerd en vonden haar een prachtige referentie voor het Friese ras.
In het winterseizoen van 2012-2013 reden we enkele indoorwedstrijden met haar, zowel in enkelspan als ook in tandem. In 2013 starten we met CAN 3 wedstrijden op nationaal niveau met een tandem-aanspanning en daarbij werd Marije gebruikt voor de dressuur- en kegelproeven als achterpaard.

Met onze friezen gaven we al veel demonstraties, reden we elegantiewedstrijden, koetsenwandelingen, optochten, enz ... en Marije deed al dat werk prima. Zowel onder het zadel, in enkelspan, tandem, klavertje drie en vierspan. In het vierspan kan je haar op alle plaatsten inzetten. Momenteel wordt Marije verder geperfectioneerd in de dressuur, maar ook aangespannen rijden we verder met haar.

Met Marije hebben we voorlopig eenmaal gefokt. Ze kreeg een prachtige dochter, MDR's Dark Gauke. Marije heeft duidelijk al haar kwaliteiten door gegeven aan haar veulen. Gauke is echt een topveulen dat erg op haar mama lijkt! Gauke werd verkocht aan vrienden, de familie Daneels-Vekeman en werd ondertussen bij ons opgeleerd. Moeder en dochter liepen al samen aan de koets en ook samen in de Ommegang in ons dorp Mater.

We hopen nog jaren plezier te beleven aan onze prachtige Marije. Zij is echt een toppaard voor mij die alles in zich heeft om verder te kunnen en mijn droom te kunnen waarmaken!

 

PEDIGREE

V. Jasper 366 V. Olof 315 V. Reitse 272
M. Wieneke Stb Ster Prestm
M. Antje ut de Mieden Stb Ster Prestm V. Franke 251
M. Elskje Stb Ster Pref
M. Jildau B Stb Ster V. Remmelt 323
 
V. Oege 267
M. Elviraa Stb Ster
M. Nantje Stb V. Jochem 259
M. Gerda Stb Ster

 Klik hier voor de volledige pedigree

 

SHOWRESULTATEN

6 mei 2008 Halle Bedevaart (enkelspan)
11 mei 2008 Ommegang Elsegem (vierspan)
18 mei 2008 Ommegang Sint-Goriks-Oudenhove (vierspan)
10 juli 2008 Ommegang Mater (vierspan)
13 juli 2008 Herzele Koetse (klavertje 3)
24 augustus 2008 Fokdag Wachtebeke - Ster verklaard
29 augustus 2008 Examen vierspancursus
28 februari - 1 maart 2009 Flanders Horse Expo Gent (dressuurcarrousel)
10 juli 2009 Ommegang Mater (bereden)
20 september 2009 Paardekijkdag Oudenaarde (vierspan)
29 november 2009 Examen enkelspancursus
5 december 2009 Sinterklaasfeest PZ Vlaamse Ardennen (vierspan)
26 - 27 februari 2011 Flanders Horse Expo Gent (pas-de-deux)
3 april 2011 Examen enkelspancursus
10 juli 2011 Ommegang Mater (zesspan)
10 juli 2012 Ommegang Mater (viersspan)
16 september 2012 Paardekijkdag Oudenaarde (vierspan)
9 februari 2013 Indoor Torhout (enkelspan)
17 februari 2013 Indoor Torhout (tandem)
30 maart 2013 CAN 3 wedstrijd te Puurs - 1ste plaats
14 april 2013 CAN 3 wedstrijd te Brugge - 1ste plaats
28 april 2013 CAN 3 wedstrijd te Bornem - 1ste plaats
1 - 2 juni 2013 CAN 3 wedstrijd te Booischot - dressuur en vaardigheid 1ste plaats
15 - 16 juni 2013 CAN 3 wedstrijd te Elsegem - 1ste plaats
10 juli 2013 Ommegang Mater (bereden)

 

FOTO'S

  

  

   

   

    

  

   

  

  

  

  

  

   

   

  

   

  

  

  

  

  

  

  

  

    

   

  

 

NAKOMELINGEN

MDR's Dark Gauke
(Sybren P x Marije)
2010 merrie
Eigendom van familie Daneels-Vekeman