Reinou fan it Jachthûs

"Reinou"

  

Friese stermerrie
Geboortedatum: 04-04-1997
Inteeltcoëfficient 3,90%
Hoogte: 1m55
Koninklijk Friesch Paardenstamboek

 

[ pedigree - showresultaten - foto's - nakomelingen ]

 

Reinou kwam bij ons als 3-jarige. Na het spijtige verlies van onze eerste friese merrie Lana, wilden we terug een waardige vervangster voor haar. De zoektocht was niet makkelijk, want onze eisen waren hoog. In België vonden we niets naar ons gedacht. Dus zochten we verder in Nederland, maar dan nog waren er toen niet veel friese merries te koop. Uiteindelijk kwamen we terecht bij Dekstation Gaasterland, in het verre Friesland, maar op de merrie waar we gingen naar kijken, was een optie genomen en die mensen hebben haar genomen. Omdat we daar dus eigenlijk voor niks stonden en zo ver hadden gereden, stelde de eigenaar ons een merrie voor die hij eigenlijk niet van plan was om te verkopen, omdat hij erg veel van dit paard verwachtte. Hij was er zeker van dat dit paard ster zou worden verklaard. De kostprijs voor dit paard was ook een stuk hoger dan wij in gedachten hadden, maar kom, we wilden dit unieke paard toch wel es zien. Ik vergeet nooit de moment dat ze met Reinou van achter het hoekje kwamen! Het was net of ik mijn overleden merrie Lana zag komen afgelopen! Die moment wist ik al dat als dit paard correct liep, dat ze de mijne zou worden, ik was op slag verliefd! Ze bleek de sterren van de hemel te kunnen lopen, die man had niet overdreven in wat ze waard was! Gelukkig waren mijn ouders zo lief om bij te springen in de kosten en even later mocht ik me de dolgelukkige eigenaresse noemen van dit super paardje: Reinou fan it Jachthûs! We zijn haar enkele dagen later gaan halen: het sneeuwde en vroor dat het kraakte en het was 400 km rijden, enkele baan! We moesten doeken leggen zodat ze de trailer op geraakte, maar diezelfde avond nog, stond ze bij ons op stal! Wat waren we trots!
Reinou was bij aankoop ook drachtig van de hengst Fede 350, een aantal maanden later zou haar eerste dochter ter wereld komen, Feliene fan it Sint Elooishof. En zo gaat ons verhaal in de friezenfokkerij van start!

Reinou is nog steeds een prachtige merrie! Ze heeft een echt typisch friese houding en zowel in het aangespannen werk, tijdens dressuur onder het zadel of gewoon grazend in de wei, zal je haar altijd in haar fiere houding zien staan. Zeer alert, altijd de oortjes naar voren! Een prachtig hoofdje met een attent en sprekend oog! Reinou is een paard dat je altijd zal opvallen, ze heeft het gewoon!
Haar bewegingen zijn fenomenaal: ruim en toch veel knie-aktie en met een goed ondertredend achterbeen.
Ze heeft als merrie niet zoveel behang, ze is zeer licht en edel gemaakt, maar is wel gitzwart van kleur, ook in de zomermaanden.

Na de geboorte van haar eerste veulen, in 2001, gingen we voor de eerste keer naar een fokdag, nl de fokdag te Zolder. We wisten toen nog niet hoe dat allemaal in zijn werk ging. Reinou was op die moment niet echt getraind, want ze liep met een veulen aan de voet. We hadden haar die dag ingeschreven voor stamboekopname en ook in de rubriek bestgaand rijpaard, wat een beoordeling was op het lopen onder het zadel. Bij de stamboekopname behaalde ze een mooie derde premie. Na de rubriek, kwam een van de juryleden tot bij ons en zei dat we verder moesten doen met dit paard, dat dit paard enorm veel potentieel had, maar dat ze haar nu geen ster konden verklaren omdat ze niet getraind stond. Door het veulen aan de voet, miste ze wat bespiering die ze nodig had om ster verklaard te worden. Hij raadde ons aan om haar na het afspenen, goed te beginnen trainen en dat ze dan grote kans maakte op het sterpredikaat. Dus zogezegd zo gedaan. Het jaar erna, in 2002 hadden we het geluk dat er, mede dankzij onze contacten, een fokdag in Oost-Vlaanderen werd ingericht, nl te Zottegem. Nu had Reinou geen veulen aan de voet en was ze inderdaad goed getraind geweest. Wat waren we dus dolgelukkig toen ze inderdaad ster werd verklaard! En het ging nog verder, want aangezien ze een kopplaats had in haar rubriek, mocht ze ook mee doen aan het kampioenschap 3 jaar en ouder, wat ze ook met glans won. Daarna moesten de kampioen 3 jaar en ouder en de veulenkampioen tegen elkaar strijden voor het fokdagkampioenschap en weer was onze Reinou de winnaar! Mooier kon voor ons niet en zeker in eigen streek!
Aangezien er in 2003 terug een fokdag was in Zottegem, besloten we om nog es mee te doen met Reinou, eigenlijk gewoon uit sympathie, want hetzelfde resultaat twee maal behalen, is nog maar weinig paarden gelukt. Ik was die dag van dienst als lintendame, wat ik graag deed omdat ik er toch van uit ging dat tegen die tijd ons paard al terug op haar gemak op de trailer zou staan en ik dus toch wel tijd zou over hebben. Maar kijk, het kan toch anders uitdraaien, want Reinou deed het nog es allemaal over! Ze behaalde terug de kopplaats in haar rubriek en mocht dus mee doen aan het kampioenschap! Daarna werd ze weer kampioen 3 jaar en ouder en behaalde ze ook nog es unaniem het fokdagkampioenschap! Ik mocht de linten en beker uitdelen aan mijn eigen paard! Dat was toch echt wel een kippevel-moment! Maar weinig paarden slagen erin om deze titel 2 keer op rij te behalen! Reinou was in één klap beroemd!

Reinou heeft een erg goeie afstamming, vooral tuigpaard gefokt. Haar vader is Ulke 338, de meervoudig tuigkampioen die de grootste winstsom allertijden voor een fries tuigpaard bijeen gelopen heeft. Ulke komt voort uit de hengst Tjimme en via zijn moeder Fabiolaa uit de legendarische preferente hengst Reitse 272. Reitse is dan weer een zoon van de preferente Hearke 254. Reinou haar moederlijn is ook zeker goed te noemen: ze komt uit de stermerrie Durkje T, die op haar beurt weer uit een stermerrie komt. Daarna zit er eenmaal een stamboekmerrie tussen, maar daarna gaan we terug verder met een stermerrie.

 

PEDIGREE

V.Ulke 338 V. Tjimme 275 V. Jochem 259
M. Tjimkje Stb Ster Pref
M. Fabiolaa Stb Ster Pref Prestm V. Reitse 272
M. Ljurkje Stb Ster Pref
M. Durkje T Stb Ster V. Herke 256 V. Mark 232
M. Stynke Stb Model Pref
M. Rebecca Stb Ster V. Tsjalling 235
M. Hitse

Klik hier voor de volledige pedigree

 

SHOWRESULTATEN

2001 Fokdag Zolder - stamboek opgenomen 3de premie - wedstrijd bestgaand rijpaard 5de plaats
2002 Fokdag Zottegem - ster verklaard 2de premie - kampioen 3 jaar en ouder - fokdagkampioene - demo dressuur en aangespannen
2003 Fokdag Zottegem - rubriek stermerries 1ste plaats - kampioen 3 jaar en ouder en fokdagkampioene - demo aan de lange leidsels
  Marathon Brakel - dressuur en vaardigheid 1ste plaats, na marathon 3de plaats
2004 Fokdag Zottegem - rubriek stermerries 1ste plaats - kampioen 3 jaar en ouder 2de plaats 
11 mei 2008 Ommegang Elsegem (vierspan)
12 mei 2008  Kastelen Koetsentocht Drongen (klavertje drie)
18 mei 2008 Ommegang Sint-Goriks-Oudenhove (vierspan) 
10 juli 2008  Ommegang Mater (vierspan) 
13 juli 2008 Herzele Koetse (klavertje 3) 
24 augustus 2008 Fokdag Wachtebeke - demo dressuur en mennen
29 augustus 2008 Examen vierspancursus
28 februari - 1 maart 2009 Flanders Horse Expo Gent (dressuurcarrousel en dressuurkür op muziek)
3 mei 2009 Historische stoet te Elsegem (dubbelspan)
10 juli 2009 Ommegang Mater (bereden)
20 september 2009 Paardekijkdag Oudenaarde (vierspan)
5 december 2009 Sinterklaasfeest PZ Vlaamse Ardennen (vierspan)
26 - 28 februari 2010 Flanders Horse Expo Gent (dressuurcarrousel en demo aan de lange leidsels)
10 juli 2011 Ommegang Mater (zesspan)
14 augustus 2011 Rit familie Degrieck (wegtraject - kegelparcours - hindernissen)
17 juni 2012 Elegantierit Waregem (enkelspan met originele spider)
10 juli 2012 Ommegang Mater (viersspan)
16 september 2012 Paardekijkdag Oudenaarde (vierspan)
10 juli 2013 Ommegang Mater (bereden)

 

FOTO'S

   

    

   

  

   

   

   

   

   

   

  

    

  

   

   

   

   

   

  

  

  

  

   

   

  

   

  

  

  

   

   

  

 

 

NAKOMELINGEN

 

Feliene fan it Sint-Elooishof
(Fede 350 x Reinou)
2001 merrie
Verkocht

Monte fan it Sint-Elooishof 
(Leffert 306 x Reinou)
2004 hengst
Verkocht naar Spanje

Sanne fan it Sint-Elooishof
(Leffert 306 x Reinou)
2005 merrie
In eigendom van Andreas Van Apers