Rinske van de Winshof

"Rinske" 

  

Friese stermerrie
Geboortedatum: 04-06-2005
Inteeltcoëfficient 2,34%
Hoogte: 1m55
Koninklijk Friesch Paardenstamboek

 

[ pedigree - showresultaten - foto's - nakomelingen ]

 

Rinske kwam bij ons als veulen. We kochten haar aan als vriendinnetje voor ons eigen gefokte veulen Sanne fan it Sint-Elooishof. Zo konden de veulentjes samen gezellig opgroeien.
Ons oog viel in eerste instantie op de advertentie van Rinske omdat zij zo'n goed papier had met een erg goeie afstamming. Rinske heeft wat men noemt een vol papier (langs moederzijde allemaal minimum ster). Maar wat voor een afstamming!!! Rinske komt uit de erg goeie merriestam 008 voort. Moeder Jelske v.d. Broekstraat is ster, grootmoeder Rosina is ster preferent (wat wil zeggen dat zij minimum 4 nakomelingen heeft gegeven die ook ster geworden zijn), daarna nogmaals ster met de merrie Anneke en daarna model met de merrie Oelkjen, het hoogst te behalen predikaat. Daaropvolgend: Foekjen ster preferent, Gera ster, Aaf II model, Olda stb, Aaf stb en Elisabeth model. Dus op 12 generaties, maar 2 keer stamboek, de rest allemaal minimum ster en 3 modelmerries in de moederlijn! Moeder Jelske v.d. Broekstraat is ster, grootmoeder Rosina is ster preferent (wat wil zeggen dat zij minimum 4 nakomelingen heeft gegeven die ook ster geworden zijn), daarna nogmaals ster met de merrie Anneke en daarna model met de merrie Oelkjen, het hoogst te behalen predikaat. Op het papier staan maar 4 generaties vermeld, maar wij zagen ook het papier van de moeder en daaruit blijkt dat er na Oelkjen Model nogmaals ster preferent zit met de merrie Foekjen. Dit is een schitterende moederlijn en dus een paard met een enorme fokzekerheid!!! Rinske komt uit de erg goeie merriestam 008 voort.

Vader van Rinske is de mooie hengst Ulbert 390. Hij doet het erg goed in de sport. Hij werd naar Amerika verkocht, dus deze bloedlijnen zijn in Europa niet meer zo frequent te vinden. Hij staat gestald bij Iron Spring Farm. Ulbert is een zoon van Sierk 326 uit een Leffert 306 moeder. Langs moeders zijde vinden we hengst Ouke 313 terug, een zoon van Douwe 214.

Rinske is een mooie merrie, wat meer sporttypisch gebouwd. Ze heeft hele goeie gangen, ruim en met een super ondertredend achterbeen. Ze heeft best wel veel temperament en is zeker geschikt voor de sport. Op de fokdag te Zolder in 2008 werd ze ster verklaard, waar we erg trots op waren, want op deze fokdag is de concurrentie altijd erg groot en komen er beste paarden voorbij!

Rinske is zeker een allround paard te noemen. Ze wordt zowel dressuur gereden als voor mennen gebruikt, in alle gespan. Vooral in het mennen is zij onze vaste hand. Wil je graag op je gemak een koetsentocht of een elegantierit rijden, met Rinske geen enkel probleem. Maar wil je een tandje bij steken en een marathon of indoor rijden, ook geen enkel probleem. Rinske staat altijd klaar!
Rinske wordt ook gebruikt in onze mencursussen, dus vele beginnende menners hebben leren mennen dankzij haar! Nogmaals het bewijs van haar super karakter!
Bij onze dressuurdemonstraties op Flanders Horse Expo, was Rinske er ook bijna altijd bij.

In het winterseizoen reden we vaak enkele indoorwedstrijden met haar, zowel in enkelspan als later ook in tandem met haar als voorste paard. In 2013 starten we met CAN 3 wedstrijden op nationaal niveau met een tandem-aanspanning en daarbij werd Rinske gebruikt zowel voor de dressuur- en kegelproeven als in de marathon als voorpaard. Een niet te onderschatten beproeving, waaruit nogmaals bleek wat voor een uniek paardje Rinske wel is!

Met onze friezen gaven we al veel demonstraties, reden we elegantiewedstrijden, koetsenwandelingen, optochten, enz ... en Rinske deed al dat werk prima. Zowel onder het zadel, in enkelspan, tandem, klavertje drie en vierspan. In het vierspan kan je haar op alle plaatsten inzetten, maar meestal loopt zij links voor, als leider van het span. Momenteel wordt Rinske nog wat geperfectioneerd in de dressuur, maar ook aangespannen rijden we verder met haar. Onlangs hebben we een origineel rijtuigje gekocht: een dokterwagentje van ergens begin de jaren 1900. Een unieke aanspanning waar Rinske echt prachtig voor staat, net of het op haar maat gemaakt is!

Met Rinske hebben we voorlopig eenmaal gefokt. Ze kreeg een prachtige zoon, MDR's Dark Foeke. Hij behaalde een mooie 2de premie op de Arabo-Friese keuring te Wortegem-Petegem. Foeke werd als jaarling verkocht aan kennissen en werd ondertussen bij ons opgeleerd op 3-jarige leeftijd. Toen zijn eigenaars hem omwille van veranderde werkomstandigheden moesten verkopen, hebben wij hem terug gekocht om hem verder te perfectioneren in het mennen en dressuur. Moeder en zoon staan nu terug naast elkaar op stal en waren ook al samen te zien in de Ommegang in ons dorp Mater.

We hopen nog jaren op onze Rinske te kunnen rekenen! Waren alle paarden maar zo goed en makkelijk zoals zij! Dit meisje heeft ons hart gestolen!

 

PEDIGREE 

V. Ulbert 390 V. Sierk 326 V. Ygram 240
M. Berbertsje Stb Ster Pref
M. Famke D Stb Ster V. Leffert 306
M. Lady Spray Stb Ster Pref
M. Jelske v.d. Broekstraat Stb Ster
 
V. Ouke 313 V. Hearke 254
M. Erna Stb Ster Pref
M. Rosina Stb Ster Pref V. Douwe 214
M. Anneke Stb Ster

 Klik hier voor de volledige pedigree

 

SHOWRESULTATEN

11 mei 2008 Ommegang Elsegem (vierspan)
18 mei 2008 Ommegang Sint-Goriks-Oudenhove (vierspan)
10 juli 2008 Ommegang Mater (vierspan) 
13 juli 2008 Herzele Koetse (klavertje 3) 
14 september 2008 Fokdag Zolder - Ster verklaard 2de premie 
29 augustus 2008 Examen vierspancursus 
28 februari - 1 maart 2009 Flanders Horse Expo Gent (dressuurcarrousel)
10 juli 2009 Ommegang Mater (bereden)
20 september 2009 Paardekijkdag Oudenaarde (vierspan)
29 november 2009 Examen enkelspancursus
5 december 2009 Sinterklaasfeest PZ Vlaamse Ardennen (vierspan)
3 april 2011 Examen enkelspancursus
25 april 2011 Tandemrit Wachtebeke
10 juli 2011 Ommegang Mater (zesspan)
11 februari 2012 Indoor Torhout (enkelspan)
3 - 4 maart 2012 Flanders Horse Expo Gent (enkelspan dressuurproef met showwagen)
17 juni 2012 Elegantierit Waregem (dubbelspan)
10 juli 2012 Ommegang Mater (viersspan)
16 september 2012 Paardekijkdag Oudenaarde (vierspan)
9 februari 2013 Indoor Torhout (enkelspan)
17 februari 2013 Indoor Torhout (tandem)
30 maart 2013 CAN 3 wedstrijd te Puurs - 1ste plaats
14 april 2013 CAN 3 wedstrijd te Brugge - 1ste plaats
28 april 2013 CAN 3 wedstrijd te Bornem - 1ste plaats
1 - 2 juni 2013 CAN 3 wedstrijd te Booischot - dressuur, vaardigheid en marathon 1ste plaats
15 - 16 juni 2013 CAN 3 wedstrijd te Elsegem - 1ste plaats
10 juli 2013 Ommegang Mater (bereden)

 

FOTO'S

   

  

   

  

   

    

    

   

   

  

   

  

   

    

   

  

  

  

  

  

  

  

  

  

   

  

  

   

   

   

  

  

 

 

NAKOMELINGEN

  MDR's Dark Foeke
(Dark Laes x Rinske)
2009 ruin
In eigen bezit